Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie wymaga dekantacji, lecz najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem.Położona w malowniczej dolinie Hemel-en-Aarde, Bouchard Finlayson to jedna z z reguły nagradzanych butikowych winiarni w RPA, znana na całym świecie z produkcji Pinot Noir, Chardonnay i Sauvignon Blanc.
Winnice, położone na łagodnych zboczach z perfekcyjną ekspozycją, otoczone są nadzwyczajnymi górami, zapierającymi dech w piersiach widokami na ocean i nietkniętą przyrodą. Tutaj winiarz Chris Albrecht uprawia świetnej jakości winogrona do produkcji win pełnych smaku.natchniony włoskimi winami, Hannibal jest mieszanką Sangiovese i Nebbiolo, z dodatkami Pinot Noir, Shiraz, Mourvedre i Barbera.
Nazwa nawiązuje do kartagińskiego generała Hannibala, który najechał Włochy ze swym afrykańskim słoniem i symbolizuje połączenie Starego i Nowego Świata. Winogrona są zbierane i winifikowane oddzielnie.
Po około roku leżakowania we francuskim dębie, wina są mieszane, a mieszanka odpoczywa przez kolejne 3 miesiące przed wypuszczeniem na rynek. Wino cechuje się unikatowym i złożonym profilem aromatycznym z nutami czerwonej wiśni, skóry, fiołków, lukrecji, herbaty i tytoniu.
Na podniebieniu jest okrągłe i wyszukane, z dobrą strukturą i gładkimi taninami. Finisz jest długi i przypomina nuty tytoniu. Proszę spróbować do przeciętnie pikantnych dań na bazie ryb i niektórych indyjskich przepisów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Hannibal 2019, ZA-BF-190001. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.