Pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację przez co najmniej godzinę. Położona w pobliżu starożytnej wioski Montepulciano winiarnia Boscarelli została założona poprzez Egidio Corradi wraz z zakupem dwóch działek w okolicy w latach 60-tych.
Projekt winiarski Egidio był następnie kontynuowany przez jego córkę Paolę i jej męża, którzy wspólnie założyli Podere Boscarelli, stwarzając piwnicę i rozbudowując winnice. Dziś Luca i Nicolò De Ferrari, trzecie pokolenie rodziny, opiekują się firmą i 22 hektarami winnic.
Wino jest mieszanką z przewagą Prugnolo Gentile (nazwa nadana lokalnemu klonowi Sangiovese) z niewielkimi dodatkami Colorino. Winogrona zbierane są ręcznie z winnic posadzonych na aluwialnych i piaszczystych glebach wapiennych bogatych w muł i minerały.
Fermentacja odbywa się w dębowych kadziach z rdzennymi drożdżami, a wino jest doszlifowane w beczkach z dębu slawońskiego lub francuskiego przez 28-32 miesiące przed butelkowaniem. Wino ma intensywny kolor z rubinowymi odcieniami czerwieni, przechodzącymi w granat.
Jego profil aromatyczny jest duży i złożony, z owocowymi nutami czerwonych jagód i kwiatowymi zapachami, a następnie nutami tytoniu i lukrecji. Na podniebieniu jest bogate i skoncentrowane, potężne i należycie zbudowane, z gęstymi taninami.
Finisz jest długi i trwały. Doskonale komponuje się z dziczyzną albo dojrzałymi serami, takimi jak dojrzałe toskańskie Pecorino.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vino nobile di montepulciano riserva 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.