Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 20 lat. Zaleca się dekantację przez co najmniej godzinę. Podere Boscarelli to jedna z najszczególniej prestiżowych winiarni w Montepulciano, założona w 1962 roku. Producent, zarządzana obecnie przez trzecie pokolenie rodziny, ma około 22 hektarów winnic położonych na północny wschód od Montepulciano, na wysokości około 300 m nad poziomem morza.
Il Nocio to Nobile di Montepulciano wykonane z winogron Sangiovese zbieranych ręcznie w winnicy Vigna del Nocio. Po okresie maceracji trwającym około 10 dni, fermentacja odbywa się w dębowych kadziach z rdzennymi drożdżami, a gotowe wino dojrzewa przez 18-24 miesiące w beczkach Slavonian, a następnie trafia do butelki, gdzie odpoczywa przez kolejny rok.
Wino ma jasny i intensywny kolor z rubinowymi odcieniami i niuansami granatu. W nosie ujawnia bogaty i złożony profil aromatyczny z aromatycznymi nutami jagód, śliwek i runa leśnego, kwiatowymi nutami fiołka i suszonych kwiatów, a następnie aromatami kakao, słodkich przypraw i aromatycznych ziół.
Na podniebieniu jest wysmakowane i ma silny charakter, z gęstymi i dobrze zintegrowanymi taninami. Jest skoncentrowane i głębokie, pełne i wyraziste. Finisz jest długi, stabilny i przywołuje owocowe smaki.
Warto spróbować z risotto z borowikami, czerwonym mięsem lub gulaszem z dziczyzny.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Vino nobile di montepulciano il nocio 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.