Proszę pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 2 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji. Winiarnia rodziny Bortolin Angelo znajduje się w Guia, na wzgórzach Valdobbiadene, w samym sercu regionu winiarskiego Prosecco.
Od ponad 50 lat winiarnia, aktualnie zarządzana poprzez Desiderio, drugie pokolenie rodziny, produkuje świetnej jakości wina musujące, które wyrażają terytorium ich pochodzenia. Podobnie jak wszystkie wina marki, to Prosecco jest ponadto wytwarzane z ręcznie zbieranych winogron Glera.
Po winifikacji i wtórnej fermentacji w autoklawie (jak w przypadku metody Charmat), wino dojrzewa na drożdżach poprzez 30-40 dni. Wersja Brut ma niski poziom cukru resztkowego, aby zagwarantować całkowitą ekspresję aromatyczną odmiany winogron.
Prosecco Valdobbiadene Brut aby Bortolin Angelo to wino o wytrawnym charakterze i delikatnych aromatach. Ma jasny kolor z bladymi słomkowo-żółtymi odcieniami i delikatnym perlage. Nos ujawnia owocowe nuty gruszki, jabłka i cytrusów.
Na podniebieniu jest wytrawne i szczupłe, o aksamitnej konsystencji i korzystnie zbalansowanej kwasowości. Finisz jest świeży i owocowy. Jest to świetne wino na aperitif ze smażonymi przystawkami i przekąskami, lecz może także dobrze komponować się z pierwszymi daniami na bazie ryb.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Valdobbiadene prosecco brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.