Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.Region Manchuela w południowo-wschodniej Hiszpanii jest najbardziej znany z rustykalnych i solidnych czerwonych win wykonanych z autochtonicznego szczepu Bobal, które nie są bardzo znane poza granicami kraju.
Producenci tacy jak Bodegas Ponce starają się to zmienić dzięki silnemu skupieniu się na unikatowym terroir i surowych technikach produkcji wina, które stawiają owoce w centrum uwagi. Juan Antonio Ponce założył swoją imienną winiarnię w wieku 23 lat i generuje reputację inspirowanych naturalnymi winami wytwarzanymi przy użyciu praktyk biodynamicznych.
To wyraziste czerwone wino składa się przede wszystkim z Bobal oraz kropli lokalnego szczepu Moravia Agria, aby dodać mu złożoności. Winogrona pochodzą ze starych winorośli uprawianych na 40 drobnych działkach na płaskowyżu, gdzie chłodniejsze noce i gorące słoneczne dni pomagają uzyskać rewelacyjnie dojrzałe,stabilne owoce.W winiarni Juan fermentuje każdą odmianę osobno przy użyciu dzikich drożdży w neutralnych drewnianych kadziach.
Młode wino jest następnie starzone w 600-litrowych beczkach z francuskiego dębu i butelkowane bez filtrowania lub klarowania, żeby uniknąć rozcieńczenia czystego naturalnego charakteru wina. Dzięki takiemu podejściu do produkcji wina powstaje potężne i intensywne czerwone wino, pełne ciemnych wiśni, śliwek, damaszek oraz nut lukrecji, pieczonej ziemi i przypraw.
rewelacyjne wino do leżakowania jeszcze przez kilka lat albo podawania dzisiaj do obfitych dań z czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tinto 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.