Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Przed podaniem zdekantować poprzez godzinę albo dłużej. Jest to wytworna hiszpańska czerwona mieszanka, składająca się w 80% z Tempranillo, 15% Graciano i 5% Viura. Pochodzi ze starych, sękatych winorośli w Rioja i cechuje się tradycyjnym nosem dojrzałej żurawiny i czerwonej porzeczki, suszonych ziół i konkretnych ziemistych przypraw.
Bodegas Bhilar to rodzinne przedsięwzięcie, prowadzone przez duet mąż i żona David Sampedro i Melanie Hickman. Jest to winiarnia na małą skalę, zlokalizowana w Elvillar w Rioja Alavesa. Jest to jeden z wyżej położonych terroirów w Rioja, cechujący się niską gęstością winnic.
Duet przyjmuje intensywnie tradycyjne podejście do produkcji wina, a od 2014 r. Do uprawy pól używają choćby konia i pługa, a nie traktorów. Przed butelkowaniem Phincas spędził imponujące 36 miesięcy w dębie, a następnie 6 miesięcy w betonie.
Dębowy posmak wyczuwalny jest na podniebieniu, na którym wyczuwalne są ścięgniste taniny, świeża kwasowość i znakomita struktura. Nuty wiśni, śliwek, dymu tytoniowego, suszonych ziół i przyprawy do grzanego wina otulają język, prowadząc do długiego finiszu.
Jest to perfekcyjna opcja w dostępnej cenie dla każdego, kto chce poznać Rioję. Proszę rozważyć połączenie go z dziczyzną, jagnięciną albo gulaszem z dymem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Phincas 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.