Przechowywać w piwnicy do 25 lat. Przed podaniem zdekantować przez godzinę albo dłużej. Phinca Lali to intensywne czerwone wino z pojedynczej winnicy, otwierające się pełnymi nutami śliwki, żurawiny i wiśni, z nutami kredowej mineralności, suszonych ziół i tytoniu.
Pochodzi z działki o powierzchni 0,54 hektara w Rioja, gdzie winorośl rośnie na glebach gliniastych i wapiennych. Składa się w 90% z Tempranillo i 10% z Viura. Bodegas Bhilar znajduje się w mieście Elvillar, w Rioja Alavesa, jednym z wyżej położonych terroir w najważniejszym regionie Hiszpanii.
Została założona przez duet męża i żony Davida Sampedro i Melanie Hickman, którzy przekształcili winiarnię w tradycyjne przedsiębiorstwo o nieznacznej interwencji. Od 2014 roku przestali używać traktorów, zamiast tego zdecydowali się na użycie konia i pługa.
Wino jest treściwe i intensywne na podniebieniu, które znamionuje się konkretnymi aromatami żelaza, dymu tytoniowego, przypraw i dojrzałych ciemnych owoców, które utrzymują się na długim finiszu. Zawiera konkretne taniny i jasną kwasowość, dzięki czemu pasuje do dłuższego przechowywania w piwnicy.
Phinca Lali leżakowało w dębowych beczkach przez 36 miesięcy. Wino to będzie fantastycznym partnerem do gulaszu z jagnięciny, kiełbasy chorizo albo ostrych twardych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Phinca Lali 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.