Proszę pić dzisiaj lub przechowywać w piwnicy do 8 lat. Nie trzeba dekantować, lecz najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Znana na całym świecie z świetnych win winiarnia Binekhi została założona w latach 90.
i znajduje się w gruzińskiej stolicy Tbilisi. Firma produkuje w głównej mierze czerwone i bursztynowe wina z lokalnych i międzynarodowych odmian winorośli, uprawianych na 90 hektarach winnic, które rozciągają się w najszczególniej znanych regionach winiarskich Gruzji, takich jak Imereti i Kakheti.
Prace w piwnicy prowadzone są z progresywnym podejściem, lecz z poszanowaniem starożytnych gruzińskich technik produkcji wina.Wino wyprodukowane jest z winogron Tsolikouri, jednej z najpopularniejszych białych odmian Gruzji, wyselekcjonowanej w regionie Imereti.
Fermentacja odbywa się zgodnie z tradycyjną metodą Qvevri, starożytną techniką, która sięga około 6000 lat temu i opiera się na wykorzystaniu zakopanych terakotowych amfor.Tsolikouri Binekhi to typowe pomarańczowe wino o jasnym bursztynowym kolorze.
W nosie jest pachnące i złożone z aromatami żółtych owoców, przypraw, miodu i orzechów. Na podniebieniu jest okrągłe i średnio treściwe, skoncentrowane i harmonijne. Taniny są dobrze zintegrowane, a finisz jest długi i przypomina pikantne nuty.
Jest wyśmienitym towarzyszem pieczonych warzyw albo owczych serów.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Tsolikauri 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.