Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy do 3 lat. Nie trzeba dekantować.Założona na początku lat 90-tych, Binekhi jest jednym z najmocniej znanych producentów wina w Gruzji. Winiarnia, zlokalizowana w stolicy Tbilisi, produkuje świetne wina w ograniczonych ilościach, łącząc innowacyjne podejście z tradycyjnymi i starożytnymi metodami, takimi jak Qvevri, polegającymi na wykorzystaniu podziemnych amfor z terakoty do fermentacji.
Winiarnia Binekhi posiada około 90 hektarów winnic, położonych w różnorodnych częściach kraju i uprawia rodzime i międzynarodowe odmiany.Wino wyprodukowane jest z winogron Ojaleshi, pochodzących z regionu Samegrelo w zachodniej Gruzji.
Ta starożytna gruzińska odmiana winogron jest szeroko rozpowszechniona w całym kraju i może być stosowana do produkcji win wytrawnych, półsłodkich i deserowych z późnych zbiorów.Binekhi Ojaleshi to półsłodkie czerwone wino, które ujawnia wyraźny kolor z tendencją do jasnofioletowego.
Jego profil aromatyczny jest pysznie owocowy ze świeżymi nutami jagód, zwłaszcza truskawek, malin i jagód. Na podniebieniu jest lekkie, świeże i soczyste, o owocowym smaku z miłą i harmonijną słodką nutą.
Jest korzystnie zbalansowane i ma długi i trwały finisz, który przypomina nuty jagód. Proszę delektować się nim lekko schłodzonym i zespalać z daniami kuchni orientalnej i tartami z czerwonymi owocami.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Ojaleshi 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.