Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba go dekantować, ale najlepiej otworzyć je pół godziny przed podaniem.Barbale Winery to stosunkowo młoda firma zlokalizowana w jednym z najstarszych obszarów produkcji wina w Gruzji.
Produkuje wina ekologiczne pod kierunkiem enologa Berdii Berishvili, z autochtonicznych winogron z podregionów Kartli i Kakheti. Założona w 2016 roku, została nazwana na cześć gruzińskiej bogini, która reprezentuje płodność.
havkapito to rzadka rodzima odmiana winogron ze wschodniej Gruzji, a dokładniej z regionu Kartli, która wykazuje podobne cechy do bardziej powszechnego Saperavi, ale z cieńszym profilem i nieco lżejszym ciałem.
Winogrona do tego wyjątkowego wina są uprawiane ekologicznie i pochodzą z podobszaru Shida Kartli wokół historycznej wioski Mejvriskhevi.Paleta aromatyczna jest bogata w nuty dojrzałej czarnej wiśni, a następnie dżemu z czarnej porzeczki, śliwki, tarty wiśniowej, słodkich przypraw i dymu drzewnego.
Na podniebieniu wszystkie smaki dzikich jagód powracają wraz z wytwornymi i aksamitnymi taninami oraz pełnym ciałem. Kwasowość jest umiarkowana i idealnie zintegrowana, a pikantny posmak jest długi i błogi.
Ogólnie rzecz biorąc, wino jest niezwykle dostępne cenowo i przyjazne dla jedzenia. Rewelacyjnie komponuje się z grillowanym mięsem i pieczoną wieprzowiną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Shavkapito Reserve 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.