Proszę pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 10 lat. Nie trzeba dekantować, lecz najlepiej otworzyć pół godziny przed podaniem.Założona w 2016 roku w gruzińskim regionie winiarskim Kartli, a skrupulatniej w wiosce Bolnisi, Barbale Wines to młoda marka prowadzona przez winiarza Berdia Berishvili.
marka, słynąca z suchych winnic, produkuje naturalne wina z rodzimych odmian winorośli (niektóre z nich są bardzo rzadkie) przy użyciu konwencjonalnych praktyk winiarskich.Kindzmarauli to naturalnie półsłodkie czerwone wino, wytwarzane z winogron Saperavi wyselekcjonowanych i zgromadzonych w mikrostrefie Kindzmarauli w regionie winiarskim Kakheti.
W tym regionie ubogie i drobno kamieniste gleby są idealne do uprawy Saperavi, starożytnej rodzimej gruzińskiej winorośli, z której uzyskuje się wina nieszablonowej jakości, nawet jeśli produkcja jest raczej ograniczona ilościowo.
Otrzymane wino ma świetny kolor z ciemnymi rubinowo-czerwonymi niuansami. W nosie jest pachnące i owocowe z intensywnymi aromatami jeżyn i leśnych jagód, śliwki i lekkimi nutami cedru. Na podniebieniu ma korzystnie zbalansowaną słodkawą nutę.
Jest gęste, bogate i ciepłe z miękkimi, należycie zintegrowanymi taninami i przyjemną świeżością. Finisz jest wytrawny i trwały. Nieprzeciętne samodzielnie na zakończenie posiłku lub z serami i tartami z czerwonymi owocami.
Warto spróbować jeszcze z mięsem, niezwykle jeśli podawane jest z sosami na bazie czerwonych owoców.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Kindzmarauli 2019, GE-BL-190002. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.