Proszę pić teraz albo pozostawić w piwnicy do 5 lat. Nie trzeba go dekantować.Barbale to jedna z wschodzących winiarni na gruzińskiej scenie winiarskiej. Założona w 2016 roku winnica produkuje naturalne winogrona z winorośli w podobszarach Racha, Shida Kartli, Kvemo Kartli i Kakheti, historycznych strefach produkcji gruzińskich win.
Centrum operacyjne znajduje się w wiosce Bolnisi, w regionie Kartli, obszarze uważanym za kolebkę historii uprawy winorośli. Barbale wykorzystuje jednocześnie starożytne gruzińskie tradycyjne metody, jak i bardziej innowacyjne technologie do produkcji swoich win.Barbale Chinuri jest wyprodukowane w ograniczonych ilościach w 100% z winogron Chinuri uprawianych w regionie Shida Kartli, wokół średniowiecznego miasta Ateni.
Winogrona są fermentowane w konwencjonalnych podziemnych naczyniach terakotowych Qvevri, ze skórkami i łodygami. Powstałe wino ma jasnozłoty odcień i nos z pysznymi owocowymi nutami brzoskwini i melona, po których następują ziołowe aromaty i kandyzowane skórki pomarańczy.
Na podniebieniu jest stabilne i mineralne z ziemistym posmakiem wynikającym z metody terakoty. Taniny są stanowczo delikatne, a kwasowość lekka i nieprzeciętnie zintegrowana. Ogólne wrażenie jest przyjemne i wyrafinowane.
Wino jest genialne do drobiu i ryb.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Chinuri 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.