Pić dzisiaj albo przechowywać w piwnicy do 14 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Giuseppe Attanasio założył swoją imienną posiadłość w 2000 roku i dziś pracuje na 8 hektarach winnic w Mandurii w południowym regionie Włoch Salento.
Attanasio zajmuje się winiarstwem od ponad sześciu dekad i wnosi bogate doświadczenie do tego młodego projektu, pracując z lokalną odmianą winogron Primitivo. Niskie plony, wyjątkowo suchy klimat i szeroka dbałość o detale oznaczają, że Attanasio produkuje tylko około 15 000 butelek rocznie w swojej przepastnej piwnicy pod XIX-wiecznym pałacem.
Reserva Attanasio bez wątpienia zachwyci wielbicieli obszernych, odważnych czerwieni dzięki konwencjonalnemu południowo-włoskiemu profilowi dojrzałych smaków ciemnych owoców i istotnie przygładzonej konsystencji. W nosie wyczuwalne są kuszące aromaty cassis, ciemnej wiśni, lukrecji i mięty, a pierwszy łyk ujawnia sporo dojrzałych śliwek, dżemów jagodowych i słodkich przypraw pochodzących z dębowego starzenia.
Wino powstaje z najwyższej jakości owoców uprawianych na krzewach na typowych lokalnych glebach "terra ross"A albo "czerwonej ziemi". Attanasio winifikuje wina w zbiornikach ze stali nierdzewnej z długą maceracją, by uchwycić naturalny charakter odmiany winogron.
Młode wina dojrzewają następnie w 225-litrowych beczkach przez 12 miesięcy, a następnie poprzez 24 miesiące w 114-litrowych beczkach z francuskiego dębu.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Primitivo di manduria reserva 2017. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.