Przechowywać w piwnicy do 15 lat. Nie ma zapotrzebowania dekantacji przed podaniem.To konwencjonalne Primitivo ze spieczonego słońcem południowo-włoskiego regionu Apulii jest wytworzone z 40-50-letnich winorośli uprawianych na charakterystycznych lokalnych glebach "terra ross"A lub "czerwonej ziemi".
Tutaj klimat jest gorący i suchy, co pomaga zintensyfikować smaki winogron i zapewnia adekwatną dojrzałość. Moszcz jest winifikowany w zbiornikach ze stali rdzoodpornej z długą maceracją na skórkach, żeby uchwycić autentyczny charakter winogron.
Młode wino spędza następnie 11 miesięcy dojrzewając w stalowych kadziach, a następnie 15 miesięcy w dębowych beczkach.wynikiem jest mocne, pełne czerwone wino, które oferuje bogaty charakter ciemnych owoców, jakiego można oczekiwać od głębokiego włoskiego południa.
Wino otwiera się wyśmienitym ciemnoczerwonym odcieniem i intensywnymi aromatami czarnej wiśni, gorzkiej czekolady, wanilii i pudełka cygar. Pierwszy łyk ujawnia solidną strukturę, która dobrze zareaguje na dłuższe przechowywanie w piwnicy, dobrze rozwinięte taniny i solidne smaki ciemnych jagód.Attanasio zostało założone w 2000 roku i aktualnie ma 8 hektarów winorośli z piwnicą znajdującą się pod XIX-wiecznym pałacem.
Projekt jest pod czujnym okiem Giuseppe Attanasio, który zajmuje się winiarstwem od ponad 60 lat. Wysoka dbałość o szczegóły i znikome plony oznaczają, iż posiadłość produkuje łącznie tylko 15 000 butelek rocznie, które są błyskawicznie rozchwytywane przez koneserów włoskiego wina.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Primitivo di Manduria 2016. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.