Przechowywać w piwnicy do 11 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Ata Rangi to jeden z legendarnych nowozelandzkich producentów Pinot Noir, dzięki dalekowzroczności założyciela Clive'a Patona.
W 1980 roku Clive był młodym hodowcą bydła mlecznego, który doświadczył nagłego kryzysu wieku przeciętnego i postanowił zbadać potencjał regionu Marlborough do produkcji wina. Kilka lat wcześniej natknął się na badania naukowe porównujące terroir Marlborough do terroir Burgundii i pomimo braku doświadczenia i wiedzy w zakresie produkcji wina, Clive zdecydował się zaryzykować nowy projekt.Dziś Clive produkuje kultowe Pinot Noir, które są szanowane przez krytyków i wielbicieli wina na całym świecie.
Pierwsze spotkanie ujawnia odurzające aromaty likieru wiśniowego, dojrzałych ciemnych śliwek i ziemistych nut ziołowych, podczas gdy na podniebieniu jest niemało smaków ciemnych jagód wraz z nutami słodkich przypraw i lukrecji.Jasna świeżość i miękkie taniny są starannie stabilne średnim ciałem i długim finiszem, dzięki temu wino to doskonale nadaje się do bogatego dania z kaczki lub wolno gotowanej dziczyzny.
Choć wino jest gotowe do picia już dzisiaj, to ma ono wielki potencjał do rozwoju i ewolucji, jeśli będzie dojrzewać w perfekcyjnych warunkach piwnicznych przez następną dekadę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Pinot Noir 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.