Pić teraz lub przechowywać w piwnicy do 11 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.Winiarnia La Rioja Alta ma siedzibę w Haro i od ponad 130 lat, od momentu założenia w 1890 roku, produkuje nieszablonowe czerwone wina Rioja w tradycyjnym stylu.
W latach 90-tych ubiegłego stulecia posiadłość zaczęła rozważać rozszerzenie swej działalności na Ribera del Duero i przeprowadziła szeroko zakrojone badania gleby, winogron i klimatu kilku podstref.
W 1991 roku ostatecznie wybrali znikome miasteczko Anguix na swoją nową winiarnię, sadząc winnice w najlepszych miejscach posiadłości. To żywe i energiczne czerwone wino powstało w 100% z Tinta del Pais, lokalnej nazwy Ribera del Duero dla Tempranillo.
Winnica położona jest na łagodnych zboczach w suchym obszarze, gdzie słaba jakość gleby namawia winorośl do głębokiego kopania w poszukiwaniu elementów odżywczych i wilgoci. Pomaga to w tworzeniu intensywnie skoncentrowanych i głęboko aromatycznych winogron, które są zbierane we wczesnych godzinach porannych, by zachować ich świeżość i naturalny charakter.W winiarni winogrona są moczone poprzez 7 dni, a następnie fermentowane w neutralnych zbiornikach.
najkorzystniejsze partie są następnie przenoszone do nowych beczek z francuskiego dębu na 62 dni z regularnym mieszaniem osadu. Kolejnym etapem jest dojrzewanie z najlepszymi beczkami przechowywanymi poprzez 16 miesięcy, zanim ostateczna mieszanka zostanie ustalona i zabutelkowana.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Aster Finca El Otero 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.