Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Dekantować przez godzinę albo dłużej przed podaniem.El Espino to najwyższej klasy hiszpańskie czerwone wino, zbierane ze starych winorośli w Anguilla, mieście w Ribera del Duero DOC.
stworzone jest wyłącznie z Tempranillo i otwiera się bogatym bukietem niebieskich i czarnych jagód, anyżu gwiazdkowatego, mineralności i dębowych nut kawy, dymu cygarowego i kakao.Winiarnia Aster produkuje wino w prowincji Burgos od sześciu pokoleń, czyli od ponad 100 lat.
Owoce do El Espino zostały skatalogowane z obszaru 95 hektarów, gdzie winorośl rośnie na gliniastych glebach na wysokości 780 metrów nad poziomem morza. Winorośl została posadzona w 1991 roku, po latach badań gleby i konsultacji z lokalnymi plantatorami, żeby znaleźć wyśmienitą lokalizację dla Tempranillo.
W ustach El Espino reprezentuje świeże, młodzieńcze podejście do Tinto Fino, z mocnymi nutami jagód, śliwek i jeżyn. W tle można wyczuć nuty toffi i przypraw. Dobry poziom kwasowości gwarantuje niezwykłą żywiołowość, a drobnoziarniste, lekko słodkie taniny utrzymują się na długim finiszu.
Przed butelkowaniem wino leżakowało poprzez 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Proszę rozważyć połączenie z pieczonym kurczakiem, makaronem z pomidorami albo stekiem z tuńczyka.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Aster El Espino 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.