Przechowywać w piwnicy do 20 lat. Dekantować poprzez godzinę albo dłużej przed podaniem.El Escolladero to produkt ciężkiej pracy - jego winogrona Tempranillo i Graciano zostały zgromadzone ze stromej winnicy, położonej 660 metrów nad poziomem morza, w pobliżu miasta Ábalos.
W nosie jest to tradycyjna hiszpańska czerwień, z nutami malin, cassis i jeżyn, z niuansami przypraw. Nazwa tej winiarni, Bodegas Artuke, to portmanteau dwóch obecnych winiarzy - Arturo i Kike. Są oni synami założyciela Roberto de Miguel, który założył winiarnię w 1991 roku, pomiędzy miastami Baños de Ebro i Ábalos w Rioja.
Dwaj synowie są nad wyraz zainteresowani odkrywaniem i ochroną opuszczonych winnic - z 22 hektarów, które mają, 7,5 było kiedyś w całości nieużywanych.W ustach El Escollaradero wykazuje soczyste, należycie zbalansowane taniny, z napiętą żyłą kwasowości.
Wino jest średnio treściwe do pełnego, z pełnym uzupełnieniem czarnych i czerwonych owoców, przypraw, suszonych ziół i nut dymu cygarowego. Przed butelkowaniem wino było ręcznie zrywane i starzone w beczkach z francuskiego dębu poprzez 16 miesięcy, nadając mu dębowy kręgosłup.
Będzie perfekcyjnym partnerem dla pikantnej kiełbasy, dojrzałego sera lub pieczonego czerwonego mięsa.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla El escolladero 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.