Proszę pić dzisiaj. Nie ma zapotrzebowania dekantacji.Założona w 1952 roku winiarnia Artemis Karamolegos produkuje wina z autochtonicznych odmian winorośli, takich jak Assyrtiko, Aidani, Athyri i Mavrotragano na wyspie Santorini.
Tutaj charakterystyczny mikroklimat i wulkaniczna gleba wapienna tworzą warunki środowiskowe, w których tylko niektórym lokalnym odmianom udaje się przetrwać.To wino jest mieszanką 90% Assyrtiko, 10% Athiri, Aidani.
Winogrona są wybierane ze starych winnic w najróżniejszych częściach wyspy, zwłaszcza z Pyrgos, Exo Gonia, Megalochori, a także w mniejszym stopniu z Akrotiri, Emporio i Fira. Po zbiorach różnorodne winogrona są traktowane oddzielnie.
Najpierw poddawane są zimnej maceracji, a następnie fermentacji w oddzielnych stalowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Ostateczna mieszanka jest ustalana na podstawie profilu każdego rocznika i dojrzewa na osadzie przez co najmniej 5 miesięcy.Wino ma wyrafinowany charakter ze złożonym profilem aromatycznym zdominowanym przez owoce pestkowe i nuty cytrusowe w połączeniu z mineralnymi, jaśminowymi i ziołowymi aromatami kwiatowymi, które są specyficzne dla winogron Athiri i Aidani.
Jest świeże i żywe, lecz także gęste i stylowe z dobrą intensywnością owoców i trwałym posmakiem. Jest to świetne wino do serwowania z rybnym carpaccio, krewetkami, ośmiornicą albo kalmarami lub z niektórymi greckimi specjałami wegetariańskimi.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Santorini 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.