Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Zdekantować 1 godzinę przed podaniem.ciekawa historia słynnej posiadłości Artadi w Rioja rozpoczęła się w 1985 roku, kiedy grupa 13 zapalonych lokalnych winiarzy, którzy byli właścicielami najlepszych winnic wokół miasta Laguardia, zespoiła siły, żeby utworzyć spółdzielnię.
Wkrótce niesamowity potencjał projektu został zauważony poprzez Juana Carlosa Lópeza de Lacalle, który nabył posiadłość i niestrudzenie pracował nad przekształceniem jej w jednego z wiodących producentów w Rioja.W 1996 roku Juan Carlos zdecydował, iż nadszedł czas na nowe wyzwanie dla Artadi, więc winiarnia zainwestowała w stare winnice w Artazu w pobliskiej Nawarze.
Dziś ten niedoceniany region jest domem dla niektórych z najciekawszych win Artadi, takich jak ten jednoodmianowy Santa Cruz de Altazu, który jest wytwarzany z naturalnie uprawianych winogron Garnacha uprawianych na wysokości do 600 metrów.
Nos to eksplozja soczystych czerwonych owoców, takich jak śliwki, wiśnie i czerwone porzeczki, które przenoszą się na podniebienie. Z czasem wyłaniają się nuty tostowe i słodkie aromaty przypraw dzięki 12-miesięcznemu starzeniu w nowym francuskim dębie.
Pełne, prawidłowo zaokrąglone ciało jest zrównoważone specyficzną świeżością i delikatnymi, dojrzałymi taninami, które powodują, iż butelka ta jest wspaniałym partnerem do wielkich gulaszów wołowych albo kotletów wieprzowych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Santa cruz de artazu 2020. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.