Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. W połowie XIX wieku lokalny kupiec Luigi Rossetti zakochał się w olśniewających krajobrazach Monticelli Brusati i postanowił założyć własną winiarnię Antica Fratta.
Istniejący na terenie posiadłości dom został przekształcony w winiarnię, a Rossetti wykopał w skale 1,7 km piwnic w standardowym kształcie greckiego krzyża. W 1979 roku posiadłość została zakupiona poprzez Franco Zillianiego, który jest najbardziej znany ze swych win musujących Franciacorta wytworzonych pod marką Berlucchi.
Wizją Zillianiego dla Antica Fratta było tworzenie rzemieślniczych win Franciacorta w małych partiach przy użyciu tradycyjnych metod. To czarujące różowe wino powstało z winogron Pinot Noir i Chardonnay pochodzących z 30-letnich winorośli posadzonych na terenie posiadłości.
Moszcz jest fermentowany w zbiornikach ze stali rdzoodpornej, a następnie dojrzewa na osadzie przez 30 miesięcy, aby dodać mu złożoności i charakteru.Następnie wino jest butelkowane i dojrzewa przez kolejne 6 miesięcy w piwnicach Antica Fratta, gdzie stała wilgotność i temperatura 16°C nieprzeciętne naturalne warunki do dojrzewania.
skutkiem jest wykwintne i pełne wdzięku wino musujące, które otwiera się delikatnymi bąbelkami i nutami cytrusów, wiciokrzewu i zielonych jabłek.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Franciacorta Essence Rose 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.