Przechowywać w piwnicy do 5 lat. Podawać schłodzone. Antica Fratta została założona w połowie XIX wieku przez kupca o imieniu Luigi Rossetti, który był oczarowany lokalną scenerią wokół Monticelli Brusati i postanowił przekształcić istniejący dom na terenie posiadłości w winiarnię.
Rossetti stworzył dodatkowo jedną z unikalnych cech posiadłości, 1,7 km piwnic wykopanych w skale, które są ułożone w zarysie krzyża w stylu greckim. W 1979 roku winiarnia została zakupiona poprzez Franco Ziliani, którego rodzina jest jedną z najmocniej znanych we Franciacorta.Dziś Antica Fratta specjalizuje się w rzemieślniczej Franciacorcie wytwarzanej zgodnie z klasycznymi metodami.
Winogrona dla Brut to najczęściej Chardonnay wraz z niewielką częścią Pinot Noir, wszystkie pochodzące z serca Franciacorta DOCG. Owoce zbierane są ręcznie, a wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez 24 miesiące po wtórnej fermentacji.
Historyczne piwnice Antica Fratta znakomite warunki do dojrzewania dzięki stałej temperaturze 16°C i wilgotności względnej 60-70%.Brut jest stworzony z niską dawką zaledwie 7 gramów na litr, co daje szczególnie subtelną nutę słodyczy na podniebieniu.
Delikatne bąbelki i niebanalne aromaty cytrusów i owoców pestkowych sprawiają, iż jest to wspaniały aperitif lub dodatek do owoców morza, sałatek i dań rybnych.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Franciacorta brut. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.