Przechowywać w piwnicy do 8 lat. Podawać schłodzone. Znane jako miejsce narodzin wina musującego, Limoux produkuje bąbelki klasyczną metodą od 1544 roku. Posiadłość Antech produkuje te idealne wina musujące od sześciu pokoleń, a rodzina jest uważana za najkorzystniejszych producentów Blanquette de Limoux w regionie.
obecnie winiarnia prowadzona jest poprzez braci Georgesa i Rogera i córkę Georgesa, Francoise Antech, która należy do najistotniej utalentowanych francuskich winiarzy. To olśniewające Limoux Tradition składa się w 90% z Mauzac, 5% Chadonnay i % Chenin Blanc.
Po zbiorach wino jest fermentowane, a następnie przechodzi drugą fermentację w butelce, podobnie jak jego bardziej znani kuzyni, wina musujące z regionu Szampanii. Po 15 miesiącach leżakowania na osadzie drożdżowym, wino jest ostatecznie uznawane za gotowe do wypuszczenia na rynek.
W wyniku tego złożonego cyklu powstaje cudownie świeże wino musujące, które ma standardowy bogaty i korzystnie zaokrąglony charakter winogron Mauzac. W nosie wyczuwalne są aromaty zielonego jabłka i dojrzałych białych brzoskwiń, które są też wyczuwalne na podniebieniu.
Pierwszy łyk jest rześki i żywy z dużą kwasowością i subtelną nutą słodyczy dzięki skromnej dawce 10 gramów na litr.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Limoux Tradition Brut 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.