Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Zaleca się otworzyć pół godziny przed podaniem.Już w XVII wieku członek rodziny Brunel kupił działkę winnic w pobliżu Châteauneuf-du-Pape. Kolejne pokolenia uprawiały ziemię i produkowały wino w celu odsprzedaży lokalnym klientom.
Ale w 1954 roku Lucien Brunel nadał swoje nazwisko rodzinnej posiadłości, Domaine Les Cailloux, i rozwinął monokulturę winogron. Obecnie marka, prowadzona poprzez Fabrice'a, syna Andre, produkuje 50 000 butelek rocznie.Chateauneuf du Pape Blanc to mieszanka 80% winogron Roussanne i 20% Grenache Blanc, pochodzących z 2 działek: Serres asygnowanej dla Roussanne i Revès asygnowanej dla Grenache Blanc.
Winnice są zarządzane bez pestycydów i nawozów, a zbiory są ręczne. Po wytłoczeniu winogrona pozostawia się do maceracji w betonowych kadziach, bez fermentacji malolaktycznej. Następnie wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez 6 miesięcy.Wino ma fascynujący kwiatowo-owocowy bukiet.
W ustach jest złożone i aksamitne, z miodowymi nutami i żywą mineralnością. Jest to wysmakowane i delikatne wino o korzystnej trwałości, które wspaniale komponuje się z okoniem morskim w słonej skorupie, cielęciną ze smardzami lub kozim serem.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Les cailloux chateauneuf du pape blanc 2021. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.