Proszę pić teraz albo przechowywać w piwnicy przez 35-40 lat. Zaleca się dekantację przez co najmniej 1 godzinę.Położona w Montalcino, w urzekającym krajobrazie Val d'Orcia, w południowej Toskanii, winiarnia Altesino jest własnością rodziny Gnudi Angelini od 2002 roku.
Siedziba firmy znajduje się w Palazzo Altesi zbudowanym przez szlachecką rodzinę Tricerchi od XV wieku. W latach 70-tych Altesino zostało zakupione i odnowione poprzez mediolańskich przedsiębiorców, którzy przekształcili je w progresywną i innowacyjną markę.
Dzięki serii ważnych innowacji, w tym wprowadzeniu cru Montosoli, producent osiągnęła spory sukces. Dziś winiarnia Altesino produkuje nie tylko Sangiovese, lecz także Cabernet Sauvignon i Merlot, Vermentino, Malvasia i Trebbiano.Winogrona Sangiovese pochodzą z winnicy Montosoli, o powierzchni około 5 hektarów, położonej około 350-400 metrów nad poziomem morza, w północno-wschodniej części Montalcino.
Tutaj winogrona cieszą się niezwykle korzystnym terroirem, który zapewnia produkcję złożonego, eleganckiego i stanowczo długowiecznego wina.Brunello Montosoli ma intensywny i spory profil aromatyczny z nutami czarnej wiśni i malin, jeżyn i innych czerwonych jagód.
Pojawiają się też nuty fiołka standardowe dla Sangiovese i pikantne nuty pochodzące ze starzenia w dębie. Na podniebieniu wytrawne i aksamitne z ciepłym i stabilnym finiszem. Świetne do dań na bazie borowików.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Montosoli brunello di montalcino 2012. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.