Przechowywać w piwnicy do 10 lat. Dekantować do godziny przed podaniem.Jest to muskularny Cabernet Franc, urodzony i wyhodowany w wysoko położonych winnicach Tupungato i Lujan de Cuyo w Mendozie w Argentynie.
zaczyna się od nosa dojrzałej śliwki i czarnej wiśni, uzupełnionych nutami tytoniu, pieprznych przypraw i prażonego dębu. Winnice Tupungato i Lujan de Cuyo znajdują się trafnie na wysokości 1100 i 900 metrów nad poziomem morza, nadając temu winu przesadną kwasowość i charakter pokaźniejszy niż życie.marka Achaval Ferrer została założona w 1998 roku przez Santiago Achavala i Manuela Ferrera, do których dołączył włoski winiarz Roberto Cipresso.
Wraz z uznanym konsultantem Michelem Rollandem, trio pomogło ugruntować miejsce Argentyny na scenie win premium i miejsce dla Cabernet Franc, innego bordoskiego szczepu, który jeszcze nie osiągnął zawrotnych wyżyn Malbec w Argentynie.Ten Cabernet Franc otwiera się harmonijnym podniebieniem czarnych owoców - cassis, jeżyny i czarnej porzeczki, wspartych rustykalnymi nutami liści pomidora, suszonego rozmarynu i tymianku oraz czarnego pieprzu.
Wino równoważy zaakcentowane aromaty i kwasowość z szeroką, taniczną stroną, podobną do bordoskiego Cabernet Franc. Wyśmienite dla tych, którzy szukają tego, co najlepsze z obu światów. Proszę rozważyć połączenie go z tradycyjnym argentyńskim stekiem, chorizo lub jagnięciną.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Cabernet franc 2019. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.