Przechowywać w piwnicy do 12 lat. Nie ma potrzeby dekantacji przed podaniem.Aalto to ekscytujący młody projekt założony w Ribera del Duero poprzez Mariano Garcię, znanego winiarza Bodegas Vega Sicilia i Javiera Zaccagniniego, który jest znanym ekspertem w zarządzaniu biznesem winiarskim.
Duet ten połączyła wspólna wizja produkcji nieszablonowych win z lokalnego szczepu Tinta Fina lub Tempranillo i uchwycenia błyskotliwa terroir w tym niezwykłym hiszpańskim regionie.W sumie winnica ma 32 hektary winnic, które zostały skrupulatnie przesadzone ze starych klonów Tinta Fina wybranych ze względu na ich jakość i intensywność smaku.
Najnowocześniejsza winiarnia Aalto jest częściowo zakopana pod ziemią, żeby stworzyć wnętrza z beczkami, które są naturalnie utrzymywane w stosownej temperaturze do starzenia wina.Aalto to ich drugie wino, które jest produkowane z 40-80-letnich winorośli posadzonych w siedmiu najróżniejszych wioskach w prowincji Burgos wraz z niektórymi owocami z własnych młodszych winnic Aalto.
Wino jest starzone we francuskim i amerykańskim dębie poprzez 16 miesięcy, by złagodzić twarde taniny i dodać mu dopełniającego szlifu i złożoności. Jest to ciemna i przystojna Tinta Fina, która pęka w szwach od dojrzałych wiśni, cassis, przypraw i ziaren kawy, które ewoluują na podniebieniu w dzikie jagody, ciemną czekoladę i skórę.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 2022. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.